· Gratis verzenden boven €50
· Snelle levering
· Niet goed, geld terug
· Veilig bestellen

Interliving- Sfeervol wonen

Boeddha's van hout - meditatie mudra's

12 jan 2019

Boeddha’s van hout – een handgemaakte staande houten boeddhabeeld en een zittend boeddhabeeldje met meditatie mudra

Een staand of zittend houten boeddha beeld zie je niet alleen in een oosters interieur, maar vind je bijna in iedere woonkamer. Het symboliseert namelijk hoop, vrede en harmonie voor elke bewoner in huis.

Er zijn vele verschillende Boeddha beeldjes omdat het boeddhisme in vele landen en regio’s voorkomt. De pose van het Boeddhabeeld is daarbij belangrijk, maar daarnaast zijn er veel verschillende nuances in de houdingen en gebaren. Dit noem je de “mudras”. In Thailand en in Maleisië zijn er ook enorme liggende Boeddhabeelden van wel tientallen meters lang. Men gelooft dat hoe groter de Boeddha is, hoe meer energie het zal geven.

houten Boeddhabeeld

Een houten Boeddhabeeld is een oosterse sfeerbrenger met een mooie boodschap en, volgens de traditie, moet je deze bij voorkeur cadeau geven (of krijgen).

Webshop: Zittend & mediterend houten Boeddhabeeld

Mooi massief handgemaakte houten boeddha-beeld met prachtig houtsnijwerk.

De zittende boeddha in meditatie lotus pose met Vitarka mudra, kralenketting en pot.

Door de serene uitstraling is dit elegante houten beeld een toonbeeld van rust.
Deze Boeddha is gemaakt van massief suarhout en heeft een antieke finish, behandeld met zuiver bijenwas. Hierdoor komt de warme donkere look van het hout goed naar voren.

Omschrijving:
Hoogte ± 23 cm Breedte ± 18 cm Diepte ± 11 cm
Gewicht: ± 950 gram

Betekenis en symboliek:
– Vitarka mudra: de toppen van de duim en wijsvinger raken elkaar en vormen een cirkel. De rechterhand wordt omhoog gehouden en de linkerhand rust op de schoot. Deze mudra symboliseert de onderwijsfase in het leven van de Boeddha. De cirkel staat voor eeuwig stromende energie.
– de kralenketting in de rechter Vitarka mudra hand is een boeddhistisch gebedssnoer.
– de pot in de rustende linker hand symboliseert het verhaal over “De waarheid van het lijden”
– de mantel biedt bescherming

Het verhaal gaat dat, dat als je hem plaatst in een ruimte met zijn gezicht naar de deur, iedereen die deze ruimte binnenkomt geluk en welkom wordt gewenst.

Houtsoort
Suar-hout is een houtsoort dat veel voorkomt in de tropen. Dit valt onder de categorie teak – botanische naam Saman Samanea. Suar hout is duurzaam, vanwege de snelle groei is de Suar boom een niet beschermde, zeer veelvoorkomende boom.


Webshop: Staand Boeddhabeeld van donker bruin / zwart hout

Bijzonder Buddha-beeld – staand, handgemaakt en groot (58 cm)

Deze boeddha is uitgevoerd in massief suarhout met een donker bruin tot bijna zwarte finish en prachtig houtsnijwerk.
Deze boeddha is staand afgebeeld spelend met fluit. Ook genaamd Bodhisavattva of Bhagavan.

Omschrijving:
Hoogte ± 58 cm Breedte ± 16 cm Diepte ± 8 cm
Gewicht: ± 2800 gram

Krishna, de populaire Hindu god, is de achtste van de tien verschijningsvormen (avatars) van Vishnu – en wordt door meerdere sekten aanbeden.
Er zijn veel populaire verhalen waarin hij als ondeugend jongetje wonderen verrichtte en demonen versloeg. Zo ook over zijn tijd als jonge herder, waarin hij met zijn betoverend fluitspel vrouwen verleidde tot dansen in het woud. De meest populaire afbeeldingen van hem zijn de afbeeldingen van hem als kind of fluitspelende herder.

Bhagavan kun je vertalen als afgod (denk aan Krishna en andere avatars zoals Vishnu in Vaishnavism), evenals voor Shiva in de Shaivism-traditie van Hindoeïsme. Het wordt door Boeddhisten gebruikt om naar de Boeddha te verwijzen. In het moderne gebruik is Bhagavan synoniem met Ishvara, Devata, Hari of Prabhu in sommige scholen van het hindoeïsme. Bhagavan wordt ook gespeld als Bhagvan, Bhagwan of Bhagawan.


Uitleg bij de houding, betekenis van de handen bij boeddha-beelden, de gebaren van de Boeddha en de symboliek

Het boeddhisme heeft veel verschillende tradities. Wereldwijd zijn hier mensen mee bekend. Toch zijn er ook verschillen: zowel bij grote tempels op nationaal niveau als juist in kleine dorpjes, de meer plaatselijke en culturele tradities. De symboliek van de handgebaren of mudra’s hebben een universele spirituele betekenis, waarvan er maar liefst 100 verschillende zijn. We geven uitleg over een een paar mudra’s, de achtergrond en hun betekenis van de meestvoorkomende handgebaren van Boeddhabeelden.

Dhyana mudra
Bij het Boeddha-beeld in de dhynana-houding rusten beide handen met de handpalmen naar boven in de schoot. De rechterhand is boven en rust in de handpalm van de linkerhand. Dit symboliseert de vereniging van het vrouwelijk en het mannelijke wat zich in ieder mens gemanifesteerd. De duimen raken elkaar en vormen een mystieke driehoek. De betekenis die hieraan wordt gegeven staat voor wijsheid en is de meditatie-mudra die gaat over beschouwing en mindfulness. Tijdens zijn meditatie onder de bodhi-boom gebruikte de Buddha dit gebaar toen hij verlichting bereikte.

Varada mudra
Bij deze mudra is de rechterarm van een varada-buddha-beeld naar beneden gericht. De handpalm wijst naar buiten, naar de kijker gericht. De vijf vingers staan symbool voor de vijf volmaaktheden: vrijgevigheid, moreel besef, geduld, inzet en concentratie. De varada-mudra staat voor medeleven en liefdadigheid en wordt vaak gecombineerd met andere mudra’s.

Karana mudra
Bij deze mudra, het karana-gebaar, wijzen twee vingers recht omhoog. Dit zijn de wijsvinger en pink, terwijl de andere twee vingers (middelvinger en ringvinger) naar beneden zijn gevouwen. De middelvinger wordt aangeraakt door de duim. Hierbij kan de Boeddha kan zowel zittend als staand worden afgebeeld. De betekenis van dit gebaar is het afweren van het kwaad en het verdrijven van negatieve energie en bevordert geluk, innerlijke kalmte en ontspanning.

Vitarka mudra
Bij de vitarka mudra raken de toppen van de duim en wijsvinger elkaar en vormen een cirkel. De rechterhand wordt omhoog gehouden naar de toeschouwer en de linkerhand rust op de schoot. Deze mudra symboliseert de onderwijsfase in het leven van de Boeddha. De cirkel staat voor eeuwig stromende energie.

Bhumisparsha mudra
De Boeddha-bhumisparsha wordt zittend afgebeeld. De rechterhand rust op de knie en alle vingers wijzen naar de aarde. De linkerhand rust op de schoot met de handpalm naar boven gekeerd. De betekenis van ‘Bhumisparsha mudra’ is ‘de aarde aanraken’ of ‘de aarde als getuige oproepen’. Deze mudra staat symbool voor het moment waarop de Boeddha verlicht werd onder de bodhi-boom.

Dharmachakra mudra
Bij deze mudra raakt de top van de wijsvinger de top van de duim en wijsvinger van de andere hand. Zo wordt een mystieke cirkel gevormd bij het hart. Dit gebaar verbeeldt het bewegende dharmawiel. Nadat de Boeddha verlichting had bereikt, gaf hij zijn eerste les aan een metgezel in het hertenpark Sarnath. Daarom staat deze mudra voor onderwijs.

Abhaya mudra
Het abhaya-gebaar symboliseert de fase uit het leven van de Boeddha direct na de verlichting. Hier is de Buddha te zien met de rechterhand opgeheven, de palm naar buiten gedraaid en de vingers naar boven wijzend. De linkerarm is in rustende pose naast het lichaam geplaatst. De Boeddha kan zowel staand als zittend worden afgebeeld. Deze mudra staat voor moed, dapperheid of onverschrokkenheid. Het woord Abhaya is Sanskriet voor ‘Fearless’ of “vrij van angst”. Dit is echter geen angst in de moderne zin. Het is angst die stress, basale angsten zoals dagelijkse zorgen etc. omvat.

Namasté mudra
Beide handen worden tegen elkaar aan geduwd, de handpalmen raken elkaar zodat alle vingertoppen recht omhoog wijzen licht naar het hoofd wijzen. Het is een van de bekendste manieren om iemand te groeten in zowel India als omringende Aziatische landen. Hierbij maak je een lichte buiging met je hoofd naar de vingertoppen. Het is dus zowel een groet als een mudra. Het woord komt oorspronkelijk uit het Sanskriet “nam” (buigen) en betekent “ik buig voor jou”, hierbij toon je respect naar iemand.


Kom onze Boeddhabeelden, oosterse sfeerverlichting en meubels bekijken in de winkel en showroom in De Kwakel, vlakbij Uithoorn en Aalsmeer, waar we nog meer prachtige oosterse interieur inrichting & woonaccessoires verkopen, zoals houten India kasten, oosterse meubelen en een grote collectie handgemaakte oosterse kussens. We hebben een grote collectie met bijzondere unieke woonitems.

arabische lampen winkel

[begin]